Vet du… Det handlar inte bara om att sitta och välja färg och sedan måla den (eller få den målad).Alla timmar du spenderade på att fundera ut om den där gråblåfärgen verkligen skulle vara den rätta, och sedan all tid och pengar du la ner på att få dit den kan vara helt förgäves om du inte ljussätter den rätt. Vad spelar det då för roll att du verkligen valde världens snyggaste gråblå?

Med tanke på att de tinte är ett helt ovanligt scenario tänkte vi därför gå igenom  lite saker som kan vara bra att tänka på när man ska ljussätta olika färger. För det är verkligen det det handlar om.

När du bestämmer färg kan det vara bra att först kontrollera hur den ser ut i dagsljus. Dagsljuset är det ljus du inte kan påverka så se först och främst till att det blir bra där.

När du sedan ska välja själva belysningen är det bra att veta att dess olika vågor påverkar hur vi uppfattar en färg. Det kallas för Metameri och är förklaring på varför en sak som du tyckte var svart i butiken där du köpte den sedan visade sig vara mörkblå när du kom hem. Faktum är att alla färger påverkas av ljuset. Precis som att allting är svart utan ljus, i alla fall för våra ögon.

För att förstå hur din vägg och fin färg påverkas av belysningen är det bra att utgå från ett färgspektrum. Bestäm först om lacken gör att din färg är varm eller kall.

Varma färger syns bäst med hjälp av varmt ljus som en glödlampa ger. Halogenlampor brukar användas för motsatsen, de kalla färgerna. Lysrör och LED kan användas för båda alternativen.

Idag är ju faktiskt LED det bästa alternativet ur ett miljöperspektiv. För att lära dig mer om de olika våglängderna för olika ljus kan du läsa mer på den här sidan. Om du utöver det skulle vilja komma i kontakt med en bra elektriker som kan sätta upp eller ge dig råd kring vilka dragningar du ska göra, så kan du till exempel börja här.

Med det sagt hoppas vi att du haft en fullkomligt fröjdefull jul och Gott nytt år. Hoppas den nya starten på året börjat bra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

åtta − 7 =