För en tid sedan beslutade en av våra kollegor att röra sig vidare i karriären. Inte bara från vår firma utan även från vårar land. Till Estland närmare bestämt. Estland är tydligen ett land på stark framväxt vilket även betyder att det finns väggar och hus att måla.

Eftersom Karl även har ett ursprung i Estland var valet kanske inte så svårt. I Estland ska han starta ett eget företag är tanken. Jag hade ändå förmånen att följa med honom på en resa dit för ett halvår sedan. Då passade vi även på att kolla in estnisk design. Landet ligger ju inte så långt bort och designen har många likheter med den svenska och skandinaviska. Det är mycket naturflirt. I Estland finns också mycket historia. Det är slott och från den kommunistiska eran finns även en hel del övergivna byggnader. Övergivenhet och förfall kanske låter trist och deprimerande men när en byggnad blir tillräckligt övergiven letar sig ofta naturen in vilket kan bli rätt häftigt. Där i ligger inspirationen. För en tid sedan hittade jag den här sidan som innehåller bilder på en hel del coola ställen som naturen håller på att ta tillbaka.

Estland är givetvis inte övergivet, tvärtom. Arkitekturen är levande och på frammarsch. Exempel på det hittar du här. Efter min resa dit tyckte jag att det kanske mest inspirerande var när det gamla kommunistiska putsades upp och fick en ny modern förpackning. Jag gillar att man inte bara soppas saker under mattan. Den kommunistiska historien är en del av Estland. Att esterna tog sig igenom den, bröt sig loss och skapade något nytt är en lika viktig del av det arvet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sexton + ett =