Det är i alla fall vad några forskare vill. Användningsområdena för solenergifärg är svindlande. Tänk dig att spraya bilen, fönstret eller att måla taket för att sedan kunna utvinna energin i solens strålar genom färgen. Det är därför ett flertal forskare nu försöker utveckla produkten. Tanken är inte heller ny, utan forskningen har redan pågått i fem år. Bland annat vi Berkeley i USA. Visionen är att färgen sedan ska kunna köpas i din lokala målaraffär.

Solceller på sprayflaska är något som måga forskare arbetat med.

I nuläget har forskarna tagit fram en flytande produkt men problemet är att den inte är tillräckligt effektiv än och därmed inte kommersiellt gångbar. Däremot hoppas de att slutprodukten ska bli det. För även om priset på solceller har gått ner de senaste åren så skulle solcellsfärg innebära att du skulle kunna måla eller spraya på det själv. Däremot måste du anlita en elektriker för att koppla in allt det elektriska.

Här är några av de universitet som arbetar för att hitta en lösning på effektivitets- och applikationsproblemet.

Vid universitetet i Toronto tog forskare 2014 fram en solcellsfärg som bygger på samma teknik som används i lysdioder. I experimenten applicerades färgen med hjälp av en Airbrush. Effektiviteten på den här färgen låg bara på åtta procent. Tanken är att effektiviteten måste upp till tio för att bli användningsbar. Den genomsnittliga effektiviteten på en solcellspanel ligger på runt 25 procent.

Att solcellsfärg kommer bli en verklighet är ändå troligt. Frågan är bara hur lång tid det kommer att ta innan vi kan se den på marknaden.

Fram till dess får vi arbeta vidare på de energieffektiviserande lösningar som redan finns:

Solpaneler och olika energieffektiviseringar. Eller varför inte kolla in vad forskarna på KTH i Stockholm jobbar på!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

4 × 1 =