Efter mycket snack om färg på senaste tiden, tänkte vi istället ta och prata om tapeter för en gångs skull. Vi håller nämligen på att tapetsera om i hemmet och tänkte därför dela med oss av en liten steg-för-steg guide om hur man tapetserar, samt hur du går tillväga för att hitta bra och prisvärda tapeter.

 

Planering & förabete

Processen när man tapetserar liknar på många sätt den som när man målar. Det krävs nämligen bra förarbete för att uppnå ett bra resultat.

  1. Skydd – Att skydda och täcka över lister och golv är en viktig del av tapetseringen. Använd maskeringstejp som du fäster ovanför listen, täck sedan golvet med plast eller kraftigare papper.
  2. Undersök – när detta är gjort bör du knacka lite lätt på väggen för att se om den nuvarande tapeten sitter som den ska. Om den inte gör det måste du skära bort tapeten på de ställen den sitter löst.
  3. Slipa – för att få en jämn yta att arbeta med bör du slipa ner samtliga tapetskarvar med hjälp av sandpapper.
  4. Spackla – när detta är gjort måste du använda spackel på alla skarvar för att den ska bli helt slät. Tänk dock på att du även måste slipa den spacklade ytan.
  5. Grundmåla – sista steget innan tapetseringen är att grundmåla väggen, det vill säga om du har en tapet med väldigt starka färger i dagsläget.

 

Tapetsera

När förarbetet är klart är det äntligen dags att tapetsera:

  1. Mönsterpassning – om du har en tapet med mönster börjar du med att mönsterpassa dem.
  2. Måtta – mät upp tapeten så att den passar väggen.
  3. Limma – ifall du har en easy-up-tapet kan du placera lim direkt på väggen.
  4. Montera – nästa steg är att sätta upp tapeten. Använd en skrapa för att få bort eventuella luftbubblor.
  5. Tvätta – när tapeterna väl är på plats är det dags att ta bort eventuella limrester.

 

Hitta rätt tapeter 

Voila, att tapetsera är inte lika svårt som man tror och något som många klarar av att göra själv. Men hur går man egentligen tillväga för att hitta tapeter? Ett alternativ är att gå till din lokala måleributik – de brukar nämligen också ha ett utbud av tapeter. Vissa butiker kan dock ha ett begränsat utbud, vilket gör att det kan vara en bra idé att handla tapeter online.

Har du några andra tapetseringstips? Dela gärna med dig av dem i kommentarerna nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

13 − tre =